Anette Svensson Kozica

Anette Svensson Kozica

[one_third]

[/one_third]
[one_third_last]
[/one_third_last]

Född i Orrefors. Som glaskonstnär har Anette haft stora framgångar, både i Sverige och internationellt,bland annat på Sofiero slott i Helsingborg 2010 där Anette hade en framgångsrik utställning. Nu debuterar Anette med sin förstabok. Till hjälp med allt researcharbete har hon haft Mats Troedsson,expert på militärhistoria med inriktning på andra världskriget.

VARFÖR SKREV JAG BOKEN?

En dag upptäckte min dotter och hennes vänner ett ensligt och övergivet hus. I huset fanns mängder med underliga papper. Efter lång övertalning bestämde jag mig till sist för att följa med och se vad de hade funnit.
Helga Kramer lämnar sitt hem, hastigt och oplanerat. Kvar i huset fanns unika dokument, anteckningar, fotografier och brev med naziststämplar. Ett betyg från Wiktoriaskolan i Danzig, en skola som tillhörde universitetet, ett SS-institut, där ryssarna vid krigets slut gjorde makabra fynd. Jag fann ett dokument där de tyska myndigheterna sökte efter en judisk familjs tillgångar. Väl undangömt fann jag också ett tjockt häfte med nedskrivna mardrömmar, nedtecknade under ångestfyllda nätter. På väggen i köket hängde en lapp med ett namn och en sotare målad med svart krita. Resultatet av ett kort möte mellan Helga och Werner, eldare på ett lok med vändplats Auschwitz. Jag bestämde mig för att skriva en roman om detta livsöde.

När jag läste Helgas ångestfyllda mardrömmar och insåg värdet av dessa historiska dokument, beslöt jag mig för att skildra den andra sidan, de som av olika anledningar blev delaktiga i Förintelsen mot sin vilja eller genom eget val.

HELGA – Sotarens röst tystnar aldrig

[one_third]

[/one_third]
[one_third_last]
[/one_third_last]
Anette Svensson Kozica HELGA – Sotarens röst tystnar aldrig – inbunden 419 sidor -ISBN 978-97-7497-038-3

“Författaren bygger upp bokens intrig skickligt. Ramberättelsen ger en klar bild av krigsförloppet med årsangivelser och andra detaljer. Person- och miljöskildringen är detaljerad och trovärdig. Språket är personligt och flytande.
Leena Kuisma Bibliotekstjänst

LäsprovHelga
BokbildHelga – web 400×256
BokbildHelga – web 800×511
BokbildHelga – tryck
Presentation – folder – HELGA – folder web
Presentation – folder – HELGA – folder tryck
Författarebild – Anette Svensson Kozica 1 2 3 – web
Författarebild Anette Svensson Kozica högupplöst – tif
Recensioner – HELGAHELGA – Recensioner – pdf
 
 
 

HELGA

TÅGRESAN

Järnvägsstationens atmosfär har alltid varit att mötas och skiljas. Järnvägsstationens atmosfär har alltid varit att skiljas för att kanske aldrig mötas igen.
Werners mor var en blodfull italiensk kvinna med moderlig och kärleksfull värme. Hans far hade varit rallare, de möttes när järnvägen drogs fram nedanför den lilla bergsbyn där hon bodde. Werner själv var eldare. När våren kom till byn högt upp på berget brukade alla invånare samlas för att fira den ankommande våren. De hade stor fest, det grillades helstekt över öppen eld.
Han kände hur det vände sig i magen, han kräktes, maten han ätit tidigare gled ner över lokdörren. En bit korv fastnade i kylan och stelnade. Lokföraren skrek: ”Nya vagnar!”
Lukten från Stutthof trängde sig in utan att han hade bett om det. Han ville inte känna lukten, ville inte veta eller förstå hur själen skrek efter lindring. Vodkan dämpade ångesten. Tom i magen, med grumliga ögon och förträngd gråt sedan år tillbaka. Nya skyffeltag och nya vagnar kopplades på. Svetten blandades med koldamm och gav en besk smak på läpparna. För bara några år sedan hade de kört djurtransporter, vagnarna var desamma som nu. När djur skulle till slakt fanns en sorts apati. En meningslöshet, en uppgivenhet. Skriken fanns … i vissa vagnar var de mer hjärtslitande än i andra. Ångesten svävade över djurvagnarna som tunga svarta moln. Loket pustade ansträngt. Lokföraren slängde en ilsken blick mot honom.
”Rappa på med kolen för helvete innan vi själva blir kvar här. ”Tio nya vagnar kopplades på, loket suckade trögt. Gråvit ånga segade sig ut i kylan. Med ett rejält tag om korken öppnades ytterligare en vodkaflaska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *