Petra Revenue

Petra Revenue

[one_half]

Teater Trixter ger i samarbete med Lorensbergsteatern den 13 mars

HJÄLPGALAN

En hjälpligt rolig historia

av Petra Revenue

Boka biljetter här

[/one_half]
[one_half_last]
Petra Revenue
[/one_half_last]

[one_third]

Petra Revenue

[/one_third]
[one_third_last]
[/one_third_last]

Petra Revenue är även konstnär och dramatiker, samt regissör. Hon är samtidigt aktuell på Göteborgs konsthall med verket FYSISKA BEVIS som ingår i sommarens utställning LOVE-EXPLOSION. Hennes pjäs Dansarens Kvinna har premiär i Kurdistan 22 augusti. Petras tidigare böcker har nominerats till bla Nöjesguidens bästa läsning och vunnit Sveriges radions novellpris efter flera nomineringar. Hennes tema är ofta människor på gränsen till nervsammanbrott oavsett genre. Absurd komedi med svart botten.

Författarens hemsida; http://www.petrarevenue.n.nu/

Bästa läsare
Jag har under en längre tid varit övertygad om att jag borde skriva en sk generationsroman. Du vet; i stil med Susanne Bröggers, Anais Nins eller Erica Jongs verk. En sådan bok bör handla om identitet, sexualitet och helst även säga något om tiden vi lever i. Generationsromaner brukar dock i regel spikas ihop av unga skrivande människor som reser och tänker på samma gång. Jag har plötsligt och oväntat blivit för gammal för att vara så ung att jag kan göra dessa två saker samtidigt helt obesvärat.
Därför handlar denna historia istället om hur det är att vara en medelålders kvinna som brottas med ungefär samma ämnesområden. Vilket innebär en del material om en fasansfullt utdragen skilsmässa från en stor kärlek, andliga grubblerier kring jordens undergång, förlusten av en på många sätt redan förlorad förälder och en dyster livmodersoperation. Detta spetsat med bitvis osammanhängande funderingar kring var texten egentligen kommer ifrån, en tvångsmässig bindning till en gift man, periodvis mycket tvtittande och så klimakteriet, drar antagligen genren åt science-fiction. Eftersom jag arbetar som dramatiker handlar boken även om hur blicken på det egna jaget påverkar historien när man använder sin egen dagbok som material. Mina drömmar är skildrade eftersom jag är fachinerad av hur det omedvetna hanterar mänskliga katastrofer. Man skulle samanfatta hela experimentet du nu håller i din hand eller har laddat ned på din moderna läsplatta som ett slags försvarstal för livslögnen.
Nej. Jag måste börja i en annan ände.

Kamrat!
Nu ska du få höra; Jag har läst ungefär 150 självbiografier på 2 år. Nej, det är inte sant. I en del orkade jag bara med ett par rader. I någon läste jag högst 2 kapitel. Liv Ullmans; Förändringen. Jan Henrik Swahn har skrivit en bok som heter; Mitt liv som roman. I en sekvens försöker han minnas alla restauranger han besökt. När han bara var 3 år började han tänka på sitt liv som på en berättelse. Då sa han till sig själv; Detta är jag. Jag heter Jan Henrik och så här är jag, så här tänker jag, så här känner jag. Glöm det aldrig!

Mitt finaste läsarbrev kom från Dramatiker/regissör mm Carin Mannheimer; (publicerat med Carins tillåtelse)

Kära Petra, har varit inne på din hemsida/blogg eller vad fan det nu heter i denna värld som är för mig lika hemlig,egendomlig som Sargassohavet eller grönlandsisen. Jag vet inte åt vilket håll jag ska, var jag ska trycka och när allting raderas ut i en fruktansvärd explosion och hela huset rasar ihop. Skit samma! Jag vågade läsa och jag vågar svara så här på mejlen. Och det gör jag för att säga att du skriver som en ängel. Det är fruktansvärt bra! Fortsätt. Jag vill läsa varje ord, varje kommatecken, jag vill ha allt av denna intelligenta,spännande,levande kvinna, så olik mitt eget gamla magra nunneliv. Det är härligt att se hur olika vi är i det här livet ! Och ändå får vi finnas. det är fantastiskt.

Det var bara det. Fan vad du är bra!

Kära hälsningar
Carin Mannheimer

Privat: ett försvarstal för livslögnen

[one_third]
Privat
[/one_third]
[one_third_last]
[/one_third_last]
Petra Revenue: Privat: ett försvarstal för livslögnen – katronnage 270 sidor – ISBN 978-91-7553-050-5 (2013)
Petra Revenue: Privat: ett försvarstal för livslögnen – e-bok ISBN: 978-91-7553-893-8 (2015)

PRIVAT är delvis baserad på Revenues egen dagbok, eftersom hon ville ta reda på i vilken fiktion hon skulle kunna vara en trovärdig karaktär. Går det att avslöja en människas livslögn genom att göra historien privat? PRIVAT handlar om glappet mellan hur du presenterar dig själv och hur du är. PRIVAT handlar även om kärlek, erotik, åldrande, om vad ett JAG är, hur andra sidan eventuellt kan se ut, skilsmässa, resor och förfall i största allmänhet. Och så den stora frågan; varför i helvete överhuvudtaget försöka skriva om det?

“Vad som gör Privat så bra är att författaren hela tiden reflekterar över det hon skriver och ifrågasätter vad det är för genre. Jag tycker att det är en slags dagbok, ett samtidsdokument över en konstnärs liv och privatliv. Revenue tar upp begreppet ”den personliga livslögnen” för trots allt skapar vi vår egen fiktion.”
Louise Halvardsson

“Ibland skrattar jag till, ibland drabbas jag av eftertänksamhet, ibland blir det sorgligt. Det blir aldrig tråkigt just för att det vad som än händer är ärligt och modigt. En experimentell självbiografi som tänjer på gränserna om vad som får berättas och inte. Det är en verklighet med få solskenshistorier men med mycket passion och ångest där somliga avsnitt andas livskris. Dora Diamant är ungefär dubbelt så gammal som jag själv och jag läser Privat som ett brev till en yngre generation. Ett brev utan pekpinnar; såhär kan livet vara, det är inte mer med det.”
Kristin Ödlund – Göteborgs Fria 27 september 2013

LäsprovPrivat
BokbildPrivat – web 400×282
BokbildPrivat – web 800×564
BokbildPrivat – A5 tryck

Hanteras varsamt

[one_third]
Hanteras varsamt
[/one_third]
[one_third_last]
[/one_third_last]
Petra Revenue Hanteras varsamt – pocket 141 sidor – ISBN 978-91-7497-028-9 (2013)
Petra Revenue Hanteras varsamt – E-bok – ISBN 978-91-7553-031-4 (2013)

I Hanteras varsamt får du chansen att umgås med pilska Signe, Tord, som inte kan låta bli att under organsierade former titta på sin nakna granne, Magda, som tillsammans med sin nya väninna kommer på ett bra sätt att ta från dom rika och ge till dom fattiga, Dvärgen George som sätter tändstickor i halsen när han ska uppträda…och en mängd andra närmast Fellinska karaktärer.

LäsprovHanteras varsamt
BokbildHanteras varsamt – web 400×282
BokbildHanteras varsamt – web 800×564
BokbildHanteras varsamt – A5 tryck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *