MANUSKRIPT

Efter fyra år med stigande tryckkostnader och minskande inköp av bokhandeln måste vi förlorar för mycket pengar på att ge ut tryckta böcker. Vi är inte ensamma om att sitta i rävsaxen. Bokbranschen befinner sig i kris. Kedjorna och de stora förlagen sitter på en allt större del av en krympande marknad. En del av problemet ligger hos den allt mer populära eboken. Där ligger också vår räddning. De senaste tre åren har vi gett ut 160 eböcker och tjänat pengar på nästan samtliga. Därför kommer vi att fortsätta att ge ut och distribuera eböcker. Om författare är intresserade  av gett ut sina verk i eboksform läser vi gärna. Liksom tidigare kommer vi inte att ge ut allt som kommer in utan bara det  vi tycker om.

Förlaget Orda har en mycket enkel förlagsfilosofi. Vi ger ut böcker som vi tycker om.  Visst vill vi tjäna pengar, ge ut bestsellers, bli klappade på ryggen när vi gör vårt intåg på Förläggarföreningen och så vidare, men det är faktiskt så att vi har lika lite aning om hur en blivande bestseller ser ut som resten av landets förläggare. Därför har vi bestämt oss för att bara ut sådant som vi tycker är roligt att läsa. Nackdelen med det är att det är meningslöst att vädja till våra bättre känslor eller begära att  ytterligare en lektor läser manuset. Om vi gillar manuset ger vi ut det även vi tror att vi kommer att förlora pengar på det. Och om vi inte gillar det så fattar vi beslutet om refusering på rent subjektiva grunder.

 

Och till de som menar att eböcker är inga riktiga böcker kan vi bara säga att det samma tyckte vi när Spotify dök upp. Vi hade fel. Men visst kan vi ge ut böcker i pappersform också men bara i de fall författaren är beredd att dela tryckkostnaderna med oss. Vi kommer att ha kvar vårt distributionssystem med Bokrondellen, distributör osv. och de kostnaderna bär vi men tryckte orkar vi inte ensamma.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *