Cecilia Trenter

Cecilia Trenter

[one_third]
Cecilia Trenter
[/one_third]
[one_third_last]
[/one_third_last]
Cecilia Trenter (1967) är lektor i historia vid institutionen för kulturvetenskaper vid Linnéuniversitetet. Hon undervisar och forskar i bl a historiebruk i populärkultur, t ex i film och tevespel. Tecknaren är hennes skönlitterära debut och den första delen i en planerad serie. Den tänkta publiken är generationen som har sett filmatiseringarna av Sagan om Ringen och växt upp med Harry Potter; det är en fantasysaga för unga vuxna och vuxna.

Tecknaren

[one_third]
Tecknaren
[/one_third]
[one_third_last]
[/one_third_last]
Cecilia Trenter Tecknaren – kartonage 244 sidor – ISBN 978-91-7553-051-2 (2013)
Cecilia Trenter Tecknaren – e-bok ISBN 978-91-7553-096-3 (2013)

Historien handlar om Miklos som av en slump upptäcker en grotta med helig a grottmålningar och bestämmer sig för att teckna sju av grottmålningarnas krigare. Därmed startar ett händelseförlopp som drar in såväl bergsbyn där han bor som landet i ett dystopiskt äventyr. Läsaren får följa Miklos berättelse parallellt med Sasha och Igor vilkas öden flätas samman med tecknarens. Ramberättelsens presenteras både genom citat ur landets Gudakrönika som återger myten om gudarnas förlust av magin till jordens varelser och genom bokens personer vars fördomar och tankar öppnar dörrarna till min fantasyvärld. Berättelsen är också en lek med våra föreställningar om fantasy. Fantasyvärlden är befolkad av feer, skogsrån, älvor och Minotaurer men dessa sagoväsen har en annan stil och profil än de traditionella.

Magi är varken statisk eller given utan finns endast som kapital hos feerna, eliten, och historien kretsar kring hur Vävarna (prästerskapet) söker den alkemistiska substansen för magi. De finner embryot bland annat i Miklos tecknartalang.Upplägget kan liknas vid ett tevespel. Första boken är en presentation av karaktärerna och en historia om hur de ”härdas” som man säger i spelsammanhang. Läsaren ska uppleva att figurerna ”levlar” till högre nivåer och äventyren de råkar ut för blir mer och mer avancerade ju längre in i den episka berättelsen vi kommer. Tempot i den första boken är högt, precis som i en cinematic intro till ett spel, och i de nästföljande delarna kommer historien berättas i något långsammare fart som för läsaren genom olika quests till berättelsens avslutning. Min förhoppning är inte att läsaren ska tänka ”vilken bra bok” utan ”jag vill höra mer!”.

LäsprovTecknaren
BokbildTecknaren – web 400×282
BokbildTecknaren – web 800×564
BokbildTecknaren – A5 tryck

1 thought on “Cecilia Trenter

  1. Pingback: En värld skapas - Eva Ulleruds SkrivarlyaEva Ulleruds Skrivarlya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *