Bertil Falk

Bertil Falk

Bertil Falk, född 1933, är en svensk journalist, författare och utgivare.

Falk var tidigare nattreporter på Kvällsposten. Han arbetade 1987-1989 som scriptwriter på TV3:s nyhetsredaktion i London. Falk nystartade 1969 Jules Verne-Magasinet som 1972 övergick till Sam J. Lundwall. Med början 1996 har han skrivit en lång rad deckare, thrillers och science fiction-böcker, men också ett antal läsarlotsar åt Bibliotekstjänst. Han har också översatt seriealbum och böcker inom samma genrer. Sedan 1990 driver Falk företaget Zen Zat AB och han var redaktör för DAST-Magazine 1999–2003. Wikipedia

FörfattarbildBertil Falk – web
FörfattarbildBertil Falk – KB
FörfattarbildBertil Falk – DAST

Gardar Gåtlösaren

Bertil Falk Gardar gåtlösaren – pocket 235 sidor – ISBN 978-91-7553-978-2 (2014)
Bertil Falk Gardar gåtlösaren – e-bok ISBN 978-91-7553-915-7 (2014)

Gardar Gåtlösaren, som är bosatt i det danska Skåne för tusen år sedan och som från Trelleborg färdas till Birka, Gotland och Konstantinopel, är en ung, vikingatida detektiv. Han kallas gåtlösare (detektiv är ett begrepp som inte fanns på vikingatiden) eftersom han är runkunnig ristare och en baddare på att tyda tecken, sejda och även framträda som blotgode. Men i praktiken löser han mordproblem på ett rationellt sätt genom detektering och tolkning precis som senare tiders detektiver.

Roligt är det att läsa om till exempel Einar Smek som till sin läggning var både man och kvinna, och som författaren påstår ”Oden själv var lite grann av den sorten”. Sådana instick, liksom ordvändningar som inte tas bokstavligen, utan ”runstavligen” och snabba ögonkast på faktisk historia, som runorna på Hagia Sofia i Istanbul, ger berättelserna ett odiskutabelt mervärde. Bertil Falk är både beläst och berest och kan mycket om det han skriver…

Boken är en samling noveller, vart och ett av kapitlen är avslutade gåtor som Gardar löser om än de binds ihop av hans liv och resande.
Kristianstadsbladet/Per Erik Tell

LäsprovGardar gåtlösaren PDF
LäsprovGardar gåtlösaren EPUB

BokbildGardar gåtlösaren – web 400×286
BokbildGardar gåtlösaren – web 800×573
BokbildGardar gåtlösaren – A5 tryck
BokbildGardar gåtlösaren – A4 skylt PDF

Slutna rum och öppna landskap


Bertil Falk (red.) Slutna rum och öppna landskap – Kartonnage  362 sidor – ISBN 978-91-7553-931-7 2015-09

Om en man, som i lugn och ro sitter i sitt vardags­rum och läser framför en brasa i öppna spisen, blir träffad av ett skott utan att det finns något spår efter skytten eller något rimligt motiv, är detta en klassisk upptakt till en traditionell pusseldeckare. Men om vi därtill lägger att kulan som träffade honom bevisligen avlossades cirka 222 år och två månader tidigare är det dessutom en alldeles sär­skild typ av pusseldeckare: en som handlar om ett “omöjligt brott”.
Vad ni nu håller i era händer är den första samling­en någonsin med endast svenska sådana noveller – på svenska. Det är ett försvarligt stycke svensk deckarhistoria, räknat i såväl tid som bredd. Samt­liga noveller har publicerats tidigare, men många av dem torde vara helt okända även för belästa och noggranna deckarvänner: de är hämtade från gamla svårfunna böcker eller mödosamt fram­grävda ur bibliotekens tidningsarkiv av redaktör Falk. Inte ens de historier som skrivits av kända, etablerade författarnamn torde vara bekanta för alla. En del av dem har aldrig publicerats annat än i pressen, andra har enbart förekommit i bokform i begränsade upplagor:
Johan Wolpenka

LäsprovSlutna rum och öppna landskap PDF

BokbildSlutna rum och öppna landskap – web 400×282
BokbildSlutna rum och öppna landskap – web 800×564
BokbildSlutna rum och öppna landskap – A5_tryck
BokbildSlutna rum och öppna landskap – A4_skylt PDF