Bengt Eriksson

Bengt Eriksson

Bengt Eriksson är söderkisen som hamnade i Vollsjö och har varit frilansjournalist i 45 å och bott nästan lika länge i Fritiof Nilsson Piratens födelseby Vollsjö. “Nu har jag och min fru bott här i Vollsjö i 36 år så jag har hunnit samla på mig en hel del myter och skrönor och några av dessa kan man läsa om i boken.”
Han har som journalist inom såväl tidningsbranschen och etermedia bevakat musik och litteratur, pop och deckare. Bengt Eriksson jobbar som kulturjournalist och recensent för bland annat Ystads Allehanda, Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda. Han har flera böcker bakom sig, bland annat två upplagor av ”Deckarhyllan” om svenska deckarförfattare och verk.

I sin nya bok Skrönikor från Färs  skriver han att riks- kontra lokalkultur eller snarare lokal- kontra rikskultur är något som blivit alltmer återkommande och framträdande i det han skriver och han fastslår ”att om en konstnär ställer ut i Stockholm så betraktas konsten som en riksangelägenhet – men om en konstnär ställer ut i säg Sjöbo konsthall eller t o m hos Galleri Wallner i Simris så är det bara en lokal angelägenhet. Nej, det har inget med kvalitet att göra Det är bara ett tecken på att Stockholm fått alldeles för stor betydelse i Sverige …”
I båda dessa avseende torde Bengt Eriksson vara unik. I Skrönikor från Färs har han samlat nedslag som han gjort under åren 1977 – 2014, inte bara i en rad skånska landsortstidningar utan också i bland annat Svenska Dagbladet, LO-tidningen och Musikens Makt; en rik brunn att ösa ur. Och texterna bär syn för sägen. Här sker möten mellan riks- och lokalkultur på ett för författaren eget sätt.

Skrönikor från Färs

[one_third]

[/one_third]
[one_third_last]
Bengt Eriksson – Skrönikor från Färs  – Pocket 139 sidor – ISBN 978-91-7553-940-9 (2014)
Bengt Eriksson – Skrönikor från Färs  – e-bok – ISBN 978-91-7553-898-3 (2015)

Skrönikor från Färs. Piraten bodde också här innehåller olika sorters korta, personliga texter – arga utbrott, allvarliga analyser och roande skrönikor – som skrivits till såväl riks- som lokaltidningar. Och ändå, trots att texterna varit publicerade förut, så är de lika levande idag. Vilket säger något om både livet på landet och journalisten Bengt Eriksson. Han har tidigare gett ut böcker om musik och deckarlitteratur – bägge ämnena finns med i nya boken men här handlar texterna om livet och kulturen på landet, närmare bestämt i Vollsjö, övriga Färs härad och på Österlen. Lokalt? Endast för närmast berörda?
Det blir inte minst en hel del Vollsjö, där Piraten föddes. Där firas nationaldagen traditionsenligt varje år. Skulptören Axel Ebbe, som har ett underbart litet museum i Trelleborg, får ett återbesök.

Naturområden, Bo Widerberg, Österlens och Söderslätts småbyar, Ulf Lundell, kommunal konst, Björn Ranelids Tyst i klassen plus avstickare till Bromma och Blekinge. Bengt Eriksson har inom ramen för sin filosofi hållit stilen genom åren. Nu är Skrönikor från Färs faktiskt mer än Bengt Eriksson. Mitt i boken finns elva svartvita fotografier av Birgitta Olsson; motiv från Vollsjö och Tosterup, i såväl sommar- som vinterskrud. De ger verkligen den där lokalfärgen av rikskvalitet som Bengt Eriksson slår vakt om.
Under många år har Eriksson jämfört kultur- och livsbetingelserna på landet och i stan – och allt mer ilsknat till över värderingen av lokal- kontra rikskultur! Varför skulle konst, musik och annan kultur som skapas i övriga landet vara mindre värd än den i Stockholm? Och lever människor sämre på landsbygden?

LäsprovSkrönikor från Färs PDF
LäsprovSkrönikor från Färs EPUB

BokbildSkrönikor från färs – web 400×256
BokbildSkrönikor från färs – web 800×511
BokbildSkrönikor från färs – A5 tryck
BokbildSkrönikor från färs – A4 poster